Despre Poruncile Bisericeşti

Cuvinte duhovnicești Iulie 4, 2012

1.Care este întâia poruncă bisericească?
Să ascultăm cu evlavie Sfânta Liturghie în fiecare duminică şi sărbătoare.  
Această poruncă tâlcuieşte porunca a patra dumnezeiască, arătând felul în care sunt datori creştinii să prăznuiască zilele de sărbătoare. Ea cere crestinulor să se roage lui Dumnezeu, precum spune Sfântul Apostol Pavel: „Rugaţi-vă neancetat” (I Tes. 5,17), fiindcă rugăciunea este mijlocul cel mai potrivit de a înfăţişa înaintea lui Dumnezeu gândurile şi simţămintele religioase, de a-I mulţumi pentru binefacerile primite şi a-I cere ajutorul pentru diferitele trebuinţe cinstite ale vieţii. Porunca aceasta îl îndatorează pe creştini la rugăciune zilnică, iar în zilele de sărbătoare, să ia parte la sfintele slujbe rânduite de Sfânta noastră Biserica Ortodoxă, dar mai ales la Sf. Liturghie 
 

    2. Care este a doua poruncă bisericească?
Să ţinem toate posturile de peste an.                            
Porunca postului o găsim în Sfânta Scriptură încă de la Facerea lumii, căci prima Poruncă dată omului de către Dumnezeu a fost Porunca Postului, să nu mănânce din Pomul din mijlocul Raiului. Timpul pentru post îl hotărăşte însă Biserica, prin porunca aceasta.                                                                   
Postul este mijloc potrivit pentru înfrânarea poftelor rele, pentru biruirea ispitelor şi păcatelor, precum şi pentru stăruirea în rugăciune curata şi în fapte bune.                                                            
Folosul postului este propăşirea în virtute. Postul aduce creştinului iertare de păcate, împăcarea cu Dumnezeu şi cu oamenii, biruinţă asupra celui rău, sănătate sufletească şi trupească…                                            
Posturile de peste an în Biserica Ortodoxă sunt: Postul Paştelui, Postul Sfinţilor Apostoli, Postul Sfintei Mării şi Postul Crăciunului.                                                                                
    3. Care este a treia poruncă bisericească?                                                        
Să cinstim pe slujitorii bisericeşti.                            
Această poruncă învaţa că e de datoria creştinilor a da cinstire celor ce fac parte din Ierarhia Bisericească, adică Episcopii, Preoţii şi Diaconii, deoarece aceştia sunt slujitori ai sfintelor altare, propovăduitori ai cuvântului dumnezeiesc şi rugători către Dumnezeu.    Apostol Pavel spune: „Va mai rugăm, fraţilor, să cinstiţi pe cei ce se ostenesc între voi, care sunt mai-marii voştri în Domnul şi va povăţuiesc şi pentru lucrarea lor, să-i socotiţi pe ei vrednici de dragoste prisositoare” (I Tes. 5, 12-13) şi „Ascultaţi pe mai-marii voştri şi vă supuneţi lor, fiindcă ei priveghează pentru sufletele voastre, având să dea de ele seama, ca să facă aceasta cu bucurie, şi nu suspinând” (Evr. 13,17).                                                Preoţii, care îşi ţin bine dregătoria, să se învrednicească de îndoită cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul şi cu învăţătura” (I Tim. 5, 17).                                                                     De asemenea, din această poruncă învăţăm că este mare păcat a vorbi de rău, a cleveti şi a judeca pe preoţi pentru faptele lor, luând dreptul lui Dumnezeu de a judeca pe fiecare.    
    4.Care este a patra poruncă bisericească?                                                     
Să ne spovedim şi să ne împărtăşim în fiecare dintre cele patru posturi mari de peste an, sau, cel puţin o dată pe an, în postul Sfintelor Paşti.                                                                     
Prin Sfânta Taină a Botezului, omul se curăţa de păcatul strămoşesc şi de orice alt păcat săvârşit până atunci. În timpul vieţii, însă, ispitele îi pot duce mereu pe creştini la călcarea voii lui Dumnezeu, adică la săvârşirea de păcate. Pentru a da crestinulor putinţă să se cureţe de păcatele săvârşite după Sfântul Botez şi să se împărtăşească cu vrednicie cu Sfântul Său Trup şi Sânge, Mântuitorul a aşezat Taina Sfintei Mărturisiri.     Porunca a patra bisericească arata, deci, datoria crestinulor de a-şi mărturisi păcatele înaintea duhovnicului, pentru a fi dezlegaţi de ele şi pentru a se împărtăşi cu vrednicie cu Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului, spre dobândirea vieţii şi fericirii veşnice.         
Despre folosul acestei porunci Sfântul Apostol Pavel spune: „Dacă mărturisim păcatele noastre, El este credincios şi drept, ca să ne ierte păcatele şi să ne curateasca pe noi de toată nedreptatea” (I Ioan 1, 9).                             
    5. Care este a cincia poruncă bisericească?                                                         
Să ne rugăm pentru ocârmuitorii noştri.                      
Această poruncă învaţa că este de datoria crestinulor să se roage lui Dumnezeu de ajutor pentru toţi cei ce se îngrijesc de binele lor vremelnic şi veşnic.                                                                 
Astfel, Biserica cere să ne rugăm pentru patriarh, mitropolitul sau episcopul eparhial pentru preotul paroh şi întreg clerul, pentru ocârmuitorii ţării şi pentru toţi cei care fac bine Sfintei Biserici şi se străduiesc să întărească credinţa ortodoxă.     Sfântul Apostol Pavel spune: „Vă îndemn, deci, înainte de toate, fraţilor, să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri, pentru toţi oamenii..., ca să petrecem viaţa paşnică şi liniştită, intru toată cuvioşia şi bună cuviinţă, căci acesta este lucru bun şi primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru” (I Tim. 2,1-3).      
    6.Care este a şasea poruncă bisericească?                                                        
Să ţinem posturile pe care le-ar orândui episcopul sau mitropolitul locului, în vreme de primejdii, de boli sau de necazuri.                                                                                 
În anumite împrejurări cum ar fi: război, cutremur, secetă, boli molipsitoare s.a. ierarhii locului au dreptul şi datoria să rânduiască zile deosebite de post şi rugăciune, iar creştinii au datoria să le ţină cu toată curăţia inimii, fiind spre folosul lor. Pe când Sfântul Apostol Petru se găsea închis de Irod, „se făcea necontenit rugăciune către Dumnezeu pentru el, de către Biserică” (Fapte 12, 5) şi îngerul Domnului l-a izbăvit.                                                    
    7.Care este a şaptea poruncă bisericească?                                                         
Să nu citim cărţile ereticilor, sectanţilor şi a celor de altă religie decât cea ortodoxă.                            
Sfânta noastră Biserica Ortodoxă, având de la Dumnezeu chemarea să călăuzească pe creştini pe drumul dreptei învăţături, are datoria să atragă luarea-aminte a acestora asupra tuturor lucrurilor care i-ar putea abate de la acest drum.                    
Astfel, prin porunca aceasta le cere celor care nu sunt întăriţi în cunoaşterea şi înţelegerea cuvântului dumnezeiesc să se ferească de citirea cărţilor potrivnice credinţei adevărate, cum sunt cele ale ereticilor, sectanţilor şi a tuturor potrivnicilor învăţăturii Bisericii Ortodoxe  spre a nu fi amăgiţi de învăţături pierzătoare de suflet (I Tim. 4, 7), ci să se hrănească „cu cuvintele credinţei şi ale bunei învăţături” (I Tim. 4, 6).                                                                 
    8. Care este a opta poruncă bisericească?                                                        
Să nu înstrăinăm, nici să folosim spre scopuri străine, lucrurile  sau averea Bisericii.                  
Biserica foloseşte lucrurile şi bunurile sale la săvârşirea sfintelor slujbe, la susţinerea aşezămintelor sale şi la săvârşirea de fapte bune (Fapte 11, 29-30).                                                             
Înstrăinarea acestor lucruri sau întrebuinţarea lor în alte scopuri sau spre folosul propriu aduce, deci, paguba Bisericii, iar pentru cei care se fac vinovaţi de astfel de fapte, înseamnă păcat, căci porunca a opta dumnezeiască spune: „să nu furi”.     
Biserica este Casa lui Dumnezeu pe pământ, de aceea noi creştinii avem datoria să aducem şi să înfrumuseţăm Sfintele Biserici cu ceea ce avem noi mai frumos şi mai scump.                                                    
    9.Care este a nouă poruncă bisericească?                                                        
Să nu facem nunţi şi ospeţe sau alte petreceri în timpul posturilor.                                     
Biserica a rânduit anumite zile în care creştinii să prăznuiască cele mai însemnate evenimente din viaţa Mântuitorului şi a sfinţilor, aceste zile, fiind unele de bucurie, iar altele de întristare, de bună seamă că cele dintâi vor fi prăznuite cu bucurie sufletească, iar celelalte cu întristare şi cu înfrânare trupească şi sufletească.                                         
Prin porunca aceasta, Biserica cere creştinilor că în zilele de mare bucurie pentru Biserică, precum Învierea sau Naşterea Domnului, sau zilele de întristare arătate de Biserică, în zilele de post, să nu facă nunţi, botezuri şi petreceri.            
DOAMNE AJUTĂ-NE SĂ ÎMPLINIM PORUNCILE BISERICII !